تمرکز و عدم تمرکز در تصمیم گیری
تمرکز و عدم تمرکز در تصمیم گیری
آیا در یک سازمان صنعتی یک مرکز اخذ تصمیم ثابت لازم است که کلیه تصمیمات در آنجا گرفته شود و یا هر کسی در سطح مسئولیت و حیطه نظارتش میتواند مبادرت به اخذ تصمیم نماید؟ جواب علمی آن یک جمله بیش نیست٬ کشیدن خط باطل و تعیین مرز مطلق بین تمرکز و گریز از تمرکز در یک تصمیم گیری درون یک سازمان به سختی ممکن است.
در کلیه انواع چهارگانه سازمانها که دال و لیندبلوم درباره آنها تحقیق کردهاند و به شرح زیر ارائه میگردد٬ متمرکز کردن مطلق تصمیم گیری میسر نمیباشد.
اول- سلسله مراتب سازمانی٬ مدیریت بر مبنای سلسله مراتب hierarchy
دوم- سازمانهای چند تنی٬ مدیریت بر مبنای شرکت جوئی گروهها انجام میگیرد. Polyarchy
سوم- سازمانهای داد و ستادی٬ مدیریت بر مبنای سوداگری و بده و بستان bargaining
چهارم- سازمانهایی که به صورت بازار آزاد عمل میکنند. Free market
- - سازمانهای نوع اول که مدیریت بر اساس سلسله مراتب اداری بوده و دارای قالبی متحجرند مثل ارتشها که سازمان ناچار است همه امور را در داخل کانال سلسله مراتب عمل کند. بدیهی است اکثر تصمیمات به صورت متمرکز در ردههای بالا اخذ میشود ولی باز هم بر اثر نظریه تفویض اختیار و نظریه حیطه نظارت و نظریه بادبزن فرماندهی تعدادی از تصمیمات در سطوح مختلف توسط عناصری حاکم بر همان سطح٬ پس از مطالعات لازم گرفته میشود. ولی آنچه مسلم است در این نظام نیز٬ تمرکز مطلق در اخذ تصمیم وجود ندارد.
- - در سازماههای چند تنی همواره مجریان بر مدیران و بالعکس مدیران بر اجرا کنندگان نظارت دارند. به خصوص هنگام انتخابات نظارت طبقه عظیم مجریان٬ شدیدتر و بیشتر میگردد.
- - در نوع سوم که به صورت بده و بستان و داد و ستدی اداره میشود٬ باز هم در مواقع خاص٬ مسئولین در اخذ تصمیمات دارای اختیارات لازم هستند.
- - در نوع چهارم که تئوری بازار آزاد در سازمان حکم فرماست٬ مثل سازمان بازار مشترک اروپا٬ باز هم مسئله تمرکز و عدم تمرکز در اخذ تصمیمات مطرح و نافذ است. کارشناسان درباره بازار آزاد میگویند هر سازمان و یا هر عاملی پس از مدتی جای خودش را اشغال کرده و در موقعیت ویژه با توجه به رقابت٬ فعالیت٬ تلاش و شرایط مختلف محیطی جایگزینی میشود و میتواند نقش عمده را در تصمیم گیری داشته باشد.
- - بنابراین، همانطور که مشخص است، تمرکز و عدم تمرکز در تصمیم گیری در سازمان ها بستگی به نوع سازمان و نوع تصمیمات دارد. در سازمان هایی که مدیریت بر مبنای سلسله مراتب اداری بوده و دارای قالبی متحجرند مثل ارتش ها، تمرکز بر روی تصمیمات در سطوح بالایی اخذ می شود، اما با توجه به تفویض اختیار و نظریه حیطه نظارت و بادبزن فرماندهی، بعضی از تصمیمات در سطوح پایین توسط عناصری حاکم بر همان سطح بعد از مطالعات لازم گرفته می شود.
- - در سازمان های چند تنی، همواره مجریان بر مدیران و بالعکس مدیران بر اجرا کنندگان نظارت دارند و در مواقع انتخابات، نظارت به شدت بیشتر می شود. در سازمان های داد و ستدی نیز، باز هم در مواقع خاص، مسئولین در اخذ تصمیمات دارای اختیارات لازم هستند.
- - در نهایت، در سازمان هایی که به صورت بازار آزاد عمل می کنند، مثل سازمان بازار مشترک اروپا، مسئله تمرکز و عدم تمرکز در تصمیم گیری نیز مطرح است. هر سازمان و یا هر عاملی پس از مدتی جای خودش را اشغال کرده و در موقعیت ویژه با توجه به رقابت، فعالیت، تلاش و شرایط مختلف محیطی جایگزینی می شود و می تواند نقش عمده را در تصمیم گیری داشته باشد.
- - بنابراین، می توان گفت که در هر نوع سازمان، تمرکز و عدم تمرکز در تصمیم گیری به شرایط موجود بستگی دارد و تمرکز مطلق در اخذ تصمیم وجود ندارد. برای دستیابی به نتایج بهتر در تصمیم گیری، لازم است تحلیل دقیقی از شرایط موجود در سازمان و نوع تصمیمات اخذ شده، صورت گیرد.