موتورخانه هوشمند چیست و چه خصوصیاتی دارد؟

موتورخانه هوشمند چیست و چه خصوصیاتی دارد؟

موتورخانه‌های هوشمند با استفاده از سیستم‌های کنترل هوشمند، مصرف انرژی را بهینه کرده و آسایش حرارتی ساکنین را افزایش می‌دهند. این سیستم‌ها با کنترل دقیق تجهیزات و کاهش هزینه‌ها، به صرفه‌جویی در انرژی کمک می‌کنند.

موتورخانه هوشمند چیست و چه خصوصیاتی دارد؟

مقدمه

موتورخانه‌های هوشمند با استفاده از سیستم‌های کنترل هوشمند، به بهینه‌سازی مصرف انرژی و افزایش آسایش حرارتی ساکنین ساختمان کمک می‌کنند. در این مقاله، به بررسی ویژگی‌ها و مزایای استفاده از موتورخانه‌های هوشمند می‌پردازیم.

ضرورت استفاده از سیستم‌های کنترل هوشمند موتورخانه

استفاده از سیستم‌های کنترل هوشمند موتورخانه به دلایل زیر ضروری است:

  • راهبری و کنترل صحیح تجهیزات موتورخانه شامل مشعل‌ها و پمپ‌ها
  • بهینه‌سازی مصرف سوخت و انرژی الکتریکی
  • تثبیت محدوده آسایش حرارتی ساکنین ساختمان
  • کاهش استهلاک تجهیزات و هزینه‌های مربوطه
  • کاهش هزینه‌های سرویس و نگهداری تأسیسات حرارتی
  • کاهش تولید و انتشار آلاینده‌های زیست محیطی

اصول بهینه‌سازی مصرف سوخت و انرژی

اصول بهینه‌سازی مصرف سوخت و انرژی توسط سیستم‌های کنترل هوشمند موتورخانه مبتنی بر کنترل گرمایش از مبداء و محل تولید انرژی حرارتی (موتورخانه) است. این سیستم با دریافت اطلاعات از سنسورهای حرارتی که در محل‌های زیر نصب می‌شوند:

  • ضلع شمالی ساختمان جهت اندازه‌گیری دمای سایه (حداقل دمای محیط خارج ساختمان)
  • کلکتور آب گرم چرخشی
  • خروجی منبع آب گرم مصرفی

صرفه‌جویی مصرف انرژی

صرفه‌جویی مصرف انرژی حاصل از عملکرد سیستم به دو دسته تقسیم می‌شود:

  1. کنترل مصارف گرمایشی در زمان استفاده از ساختمان (مسکونی و غیرمسکونی)
  2. خاموشی یا آماده باش موتورخانه پس از ساعت کاری ساختمان‌های غیرمسکونی (اداری- آموزشی- عمومی- تجاری)

ویژگی‌های منحصر به فرد استفاده از سیستم‌های کنترل هوشمند موتورخانه

  1. مستقل بودن عملکرد سیستم از مساحت زیربنای ساختمان: با افزایش مساحت زیربنای ساختمان، مصرف سوخت و انرژی نیز افزایش می‌یابد. برخلاف روش‌های دیگر، سیستم‌های کنترل هوشمند موتورخانه مستقل از مساحت بنای ساختمان عمل می‌کنند.
  2. پیک‌زدایی مصرف سوخت در اوج سرما: اوج مصرف گاز در فصل سرما از ساعت 17 تا ساعات اولیه بامداد است. سیستم‌های کنترل هوشمند با توانایی خاموشی یا اعمال دمای آماده باش پس از پایان ساعت کاری، به پیک‌زدایی مصرف در اوج سرما کمک می‌کنند.
  3. کنترل مستقیم و از مبداء تجهیزات حرارتی ساختمان: سیستم‌های کنترل هوشمند موتورخانه علاوه بر کنترل زمان روشنی-خاموشی مشعل‌ها، پمپ‌ها را نیز متناسب با تغییرات دمای خارج ساختمان و شرایط مطلوب دمای آب گرم مصرفی کنترل می‌کنند.
  4. بهینه‌سازی مضاعف مصرف سوخت در ساعات تعطیلی ساختمان‌های غیرمسکونی: سیستم‌های کنترل هوشمند امکان خاموشی و یا آماده باش موتورخانه در دمایی ثابت و پایین پس از ساعت کاری در ساختمان‌های غیرمسکونی را فراهم می‌کنند.
  5. صرفه‌جویی هوشمند در پیش راه‌اندازی و تسریع در خاموشی موتورخانه ساختمان‌های غیرمسکونی: سیستم‌های کنترل هوشمند قادرند طبق برنامه جدول زمانی و متناسب با سردی هوای خارج ساختمان، موتورخانه‌ها را از چندین ساعت زودتر روشن و یا از دمای آماده باش به شرایط تابع حرارتی برسانند.
  6. دوره موثر صرفه‌جویی و بهینه‌سازی مصرف سوخت (۱۲ ماه سال): سیستم‌های کنترل هوشمند حتی در تابستان‌ها نیز به میزان قابل ملاحظه‌ای مصرف سوخت را کاهش می‌دهند و بدین ترتیب بصورت لحظه‌ای در ۱۲ ماه سال فعال هستند.
  7. زمان مناسب نصب و بهره‌برداری از سیستم‌های کنترل هوشمند موتورخانه: مدت زمان نصب و راه‌اندازی سیستم‌های کنترل هوشمند موتورخانه کوتاه است و بدون انجام هیچگونه تغییرات مکانیکی در موتورخانه انجام می‌شود. به همین علت این روش در هر زمان از سال قابل اجرا است.
  8. تثبیت محدوده آسایش حرارتی در ساختمان: با استفاده از سیستم‌های کنترل هوشمند موتورخانه، تغییرات دمای خارج ساختمان بر فرآیند کنترل دمای آب گرم چرخشی لحاظ می‌شود و دمای داخل ساختمان با دامنه نوسانات محدودی کنترل می‌گردد که موجب تثبیت نسبی آسایش حرارتی ساکنین می‌شود.

کتاب مدیریت حرفه ای ساختمان

ارسال نظر
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)